dimecres, 15 de setembre del 2021

Principi de responsabilitat única

Un vàter té una funció molt senzilla. Serveix de pont entre els residus que fa el cos humà i les canonades que van cap al clavegueram. Bàsicament té una tassa on si vols hi pots seure amb la seva tapa per evitar que els gèrmens s'escampin i una cisterna d'aigua més alçada per facilitar l'evacuació, amb els seus components per gestionar que no es quedi buida ni massa plena. Molt simple. Una sola responsabilitat on cada part, sigui tassa o cisterna o els seus components, també tenen la seva única competència alineada en la funció general del vàter. Has vist mai uns fogons en lloc de la tapa? Segur que no. No et posaràs a cagar a la cisterna esperant que el segueixi funcionant, oi que no? Ni faràs servir la tassa per posar en remull l'enciam, oi que no ho faràs? Que sí, que et serveix per seure quan et poses els mitjons i les sabates, que et va bé per deixar-hi la roba i que quan et depiles les cames també t'ajuda. És una funció que tu li dones perquè la teva tapa és de ceràmica, però podria ser d'un plàstic fràgil i la funció pel qual està pensada no variaria gens. En qualsevol cas, qui va idear el vàter ho va fer pensant en un sol principi, el de facilitar l'evacuació dels residus del cos humà. I mira si està ben pensat que la majoria d'humans en poden fer ús sense gaires complicacions. Aquest és el principi de responsabilitat única.

3 comentaris:

artur ha dit...

Tens tota la raó !. Un complement a la llar que no precisa d'instruccions....resulta tot molt evident !.... però encara trobes qui es pixa a fora o pitjor.... ! brbrb
Salut :)

Peix ha dit...

Sempre hi ha rebels, la majoria només serveixen per fer perdre els estreps, però de tant en tant hi ha algú que sorprèn amb un ús diferent del pensat. És per això, empès per una falsa il·lusió, que vaig ser rebel fins que em va tocar fer la neteja.

NoName ha dit...

Bé, jo la veritat m'hauria esperat veure una descripció de la mà del Pons llençant el peix mort pel váter, però amb això la responsabilitat s'hauria convertit en doble i el títol del post ja no hauria quadrat. JA.

Creative Commons License