dilluns, 9 de setembre del 2024

No et permetis pensar

Avui estic molt cansat. Suposo que he fet ciclisme per sobre de les meves possibilitats. No avui, sinó tota la setmana. Així doncs, el text que escriuré serà del nivell habitual: baix.

Ahir estava pujant per una pista enfangada gaudint com un nen petit quan estrena les botes d'aigua en un toll. La meva ment s'hauria pogut quedar en aquell estat d'alegria, però es va posar a pensar en una idea d'allò ben inversemblant. No és una idea nova. En aquest bloc, amb unes altres paraules, ja n'he parlat i, que quedi clar, no soc pas el primer que en parla.

Imagina't una malla que ocupa tot l'univers i que en certs punts aquesta malla es concentra. Si t'has imaginat un camp gravitatori, la idea és similar, però no igual, ja que la malla no deforma l'espai-temps. Aquesta, quan es concentra, agafa formes, algunes molt simples i altres més complexes. A on la malla no té cap forma definida, en direm que està en repòs. Allà on s'hagi concentrat i hagi agafat forma direm que està excitada. I a on vull anar a parar amb aquesta malla absurda? Aquests dies, en altres entrades del bloc, m'he estat fent preguntes sobre l'existència sense tenir en compte la gent que sap pensar i ha escrit amb propietat sobre el tema, ja que, com a bon ignorant, no puc deixar passar l'oportunitat de posar-me en evidència. I si la consciència és la malla? I si la vida, ajudant-se de la matèria, és l'excitació de la malla? Davant d'aquesta hipòtesi, de cop i volta surten moltes preguntes i algunes respostes:

Es podria quantificar la consciència? Sí, calculant l'estat d'excitació o concentració en un punt concret de la malla o camp de consciència.

Què és la vida? La vida és l'excitació del camp consciència, gràcies a acumulacions de matèria.

Què és la mort? Quan falla la matèria encarregada de concentrar o excitar el camp de consciència, aquesta entra en repòs. Així doncs, d'una manera poètica, quan morim tornem a l'univers.

Què és el temps? Des del punt de vista de la consciència, es pot entendre el temps com el canvi en l'excitació del camp consciència. Tot i que no resol la naturalesa física del temps, sí que ofereix una perspectiva subjectiva.

La consciència segueix els principis de l'univers? És de suposar que sí, no hauria de trencar les lleis de l'univers, ja que, d'altra manera, no podria formar part d'ell.

Som una sola consciència? Es podria dir que sí, però és possible que des d'un punt de concentració del camp no es pugui governar o actuar en un altre punt si no és mitjançant la matèria. És a dir, tot i que cada individu pot percebre's com a separat, és la matèria la que impedeix que tots els punts de consciència estiguin sincronitzats o actuïn de manera conjunta. En aquesta resposta caldria revisar què en poden dir el budisme o l'Advaita Vedanta.

Com influeix aquesta visió en la nostra manera d'entendre el significat de la vida? Amb aquesta idea, la vida és la constatació de l'existència de l'univers, el qual ens hauria de fer responsables de la seva preservació. La vida, doncs, com a manifestació de l'univers implica una responsabilitat ètica i ecològica, fent-nos part d'un tot que necessita ser preservat

Quines conseqüències té per la manera com vivim o com ens relacionem amb els altres, si tots som manifestacions d'un mateix camp? Aquí hi entra l'ètica i la moral, que en cap cas hauria de fer retrocedir en la capacitat de valorar i preservar la vida de la resta. Hauríem de parlar aleshores d'una moral universal, on tot ésser viu hauria de ser respectat com una part del mateix fenomen.

Si tot indica que l'univers tal com el coneixem ve del big bang, en el seu inici el camp de consciència es trobava també en un sol punt? No hauria de ser diferent de la resta de l'univers i per tant sí. I caldria suposar que era lúcida, és a dir, que era vida. Una sola vida que d'alguna manera va generar l'univers. Una vida que som nosaltres.
 

I fins aquí la meva reflexió sobre l'existència, aquesta última entrada de la sèrie ha quedat massa tècnica potser. La resta d'entrades:


Nota: L'ús de la paraula malla que deriva en camp és fet a propòsit, per facilitar una visió més gràfica. Les paraules concentració i excitació les he utilitzat com si fossin sinònims.

Nota 2: És possible que continuï escrivint aquesta sèrie, però crec que hauria de tornar al meu antipacifisme literari, almenys durant un temps, per no avorrir més al lector.

dijous, 5 de setembre del 2024

Sortida amb bicicleta

Aprofitant una pujada llarga amb bicicleta i que el temps aquests dies és del tot incert, pensava en una vella estació meteorològica que per diverses raons no fa la feina que té assignada. Primer de tot, el petit anemòmetre que hauria d'indicar la velocitat del vent ha perdut les seves ales. Així doncs, l'estació meteorològica no rep que faci vent i, per tant, marca una velocitat del vent de zero metres per segon. Ni un huracà la trauria d'aquesta obcecació. Fa anys, la pantalla l'estació va rebre un petit cop per una caiguda. Al principi no va semblar que fos res greu, però amb el temps, es va formar una taca. Aquesta taca era minúscula i ningú s'hi va fixar. La taca, de mica en mica, va anar creixent i ara tapa els números que mostren la temperatura. I això no és tot. Un dia, una pujada de tensió va fer malbé part del circuit electrònic i la humitat és un valor que varia de manera aleatòria. Per sort, continua marcant la pressió atmosfèrica sense errors. Em pregunto, si de les quatre funcions que tenia l'estació meteorològica només en funciona una, és la mateixa estació meteorològica? Físicament, ha canviat poc, amb l'excepció de les taques i de l'anemòmetre, és clar. És conscient l'estació de les seves mancances? És un simple instrument de mesura, quina consciència hauria de tenir?

La pujada era llarga i, maleint les corbes que no s'acabaven mai, m'he oblidat de l'estació meteorològica. Sempre havia sigut el centre d'atenció. Era xerraire, rialler, una mica fatxenda i també massa agosarat. El seu atreviment descontrolat va ser també la causa de l'accident. Anava sol per una carretera plena de corbes a una velocitat elevada. Es coneixia molt bé la carretera, era la ruta principal per baixar del poble a la ciutat. L'havia fet centenars de vegades. Aquell dia havia plogut després de setmanes de bon temps. Ves amb compte, li havien dit, però ell no n'havia fet cas. El cotxe va relliscar en una de les corbes, va destrossar la tanca de protecció i va caure sobre uns matolls cinc metres més avall. Per pocs centímetres no va caure trenta metres i així va salvar la vida. El fort cop al cap que va rebre li va lesionar el cervell de manera irreversible, provocant-li grans pèrdues de memòria. A més a més, es va tornar seriós i taciturn, defugint la companyia de la gent. Amb el temps va anar perdent les amistats i només qui se l'estimava de debò, malgrat les seves queixes, va continuar al seu costat. Tenia la mateixa cara, els mateixos cabells, els mateixos braços, el mateix cos, però ja no era xerraire, ni rialler, ni fatxenda ni agosarat. Era la mateixa persona? Era, havent perdut bona part de la memòria, conscient del canvi? Si la consciència és l'únic de què podem estar segurs que existeix, com pot ser que un canvi físic afecti amb aquesta magnitud?

Quan he arribat al coll, he baixat per una carretera estreta envoltada d'arbres. A mitja baixada he espantat una parella de cabirols que ha fugit fent grans salts. És el seu instint que ha provocat la seva fugida o han sigut conscients del possible perill i han raonat que la millor opció era escapar-se? Aleshores m'ha passat pel cap que la consciència podria ser tan sols el resultat de l'evolució amb el seu intent constant de buscar la supervivència. Algun dia, m'he dit, investigaré aquesta idea.

dilluns, 2 de setembre del 2024

Majestàtic

Avui he llegit una història que vull escriure. No us diré ni el títol ni qui l'ha escrit, ja que penso copiar cadascuna de les seves paraules per fer-me-les meves. Vosaltres direu que la història no serà genuïna, però jo us ben asseguro que l'obra serà meva i de ningú més. Tothom adorarà el meu art i la meva imaginació única i prodigiosa i, amb el temps, l'obra acabarà eclipsada pel meu nom que en serà la insígnia. 

Jo, el Poeta del Mató, el més gran de tots els poetes i escriptors que han poblat i poblaran la Terra, us perdono. Perdono la vostra incultura, la vostra mediocritat com també la vostra limitada existència, i em compadeixo de vosaltres per no ser ni un bri de qui arribo a ser jo. Sou pols que el vent s'emporta. Sou la sensació d'un record oblidat. Jo, en canvi, soc la roca inamovible. Soc l'eternitat a la memòria de tot ésser viu.

I ara un poema del Peix:

Reu

El peix guaita des de la distància.
De la superfície s'atenuen
els raigs de llum
que emanen del seu Déu.
Amb un clam s'hi dirigeix:
—D'un salt, fora l'aigua et raptaré
per posseir-te al fons marí.
El Déu li respon:
—La meva fúria
serà immensa, tot Jo seré foc.
L'aigua deixarà de ser aigua,
el mar ja no serà mar
i tu no tindràs lloc on viure.
—Soc el teu reu abans de cap culpa.
La condemna és la foscor
per la fam insaciable dels ocells.

El Peix

Creative Commons License